Leven op grote hoogte

Ladakh, centraal gelegen in het machtige Himalaya-gebergte, is een zeer arm, droog, bergachtig gebied met hooggelegen passen. De winters zijn er lang en streng, de zomers kort en heet. Er wonen vriendelijke, doorgaans boeddhistische mensen die veelal van de landbouw leven, voor zover dat in dit barre, droge klimaat mogelijk is.
herder in Ladakh
Het inkomen ligt vaak onder het bestaansminimum. De grootste stad van Ladakh is Leh. Met een bevolking van 1 persoon per km² is het gebied zeer dun bevolkt.

Geschiedenis

Jammu en Kasjmir was tot 1947 een prinselijke staat met een moslimmeerderheid die door een Hindoestaanse Maharadja (koning) werd geregeerd. Toen de Maharadja Hari Singh weigerde om tot India of Pakistan toe te treden, en in plaats daarvan verkoos onafhankelijk te blijven (in afwachting van een voor hem zo gunstig mogelijk aanbod van India), vielen Pakistaanse troepen het gebied binnen.
Maharadja Hari Singh
Hari Singh (Jammu, 1895 - 1961) was als opvolger van Pratap Singh de laatste Maharadja die regeerde over het vorstenland Jammu en Kasjmir in India. Hij was getrouwd met Tara Devi (1910 - 1967), zijn vierde vrouw na het jong overlijden van zijn vorige drie vrouwen, en had één zoon, Karan Singh.

De Maharadja sloot zich snel bij India aan, waarna het land de Pakistaanse troepen aanviel en een gedeelte van het gebied wist te heroveren. Het is sinds die tijd dat India en Pakistan onenigheid hebben over de zeggenschap over het gebied. In feite eisen beide landen de heerschappij over de volledige staat op.

De huidige situatie is dat Pakistan controle heeft over het zuidelijke deel van de staat, net onder de helft, China bezit een klein gedeelte, en India de rest van de staat (iets meer dan de helft).

India en Pakistan hebben drie keer oorlog gevoerd in Jammu en Kasjmir (1947-1948, 1965, 1971). In het door Pakistan geregeerde gebied hebben etnische zuiveringen plaatsgevonden door islamitische militanten. Zij dwongen een groot aantal minderheden en oorspronkelijke inwoners de vallei van Kasjmir te verlaten. In het kader van de Heilige Oorlog (de jihad) worden militanten opgeleid om het Pakistaanse deel te verdedigen. De spanning tussen de twee landen laaide opnieuw op in 2001 en 2002.

 

Donaties/steun

Een greep uit recente donaties en sponsor-projecten:

- Reeds enkele jaren ondersteunt Tweeweg IT jaarlijks onze Stichting.

- Loterij B. Connected van 25/04/2014 levert ruim € 2.000,00 op. Bekijk hier de trekkingsuitslag

- B.Connected erkent als ANBI.
Lees hier het verslag
- B.Connected veiling Kunst voor Kids 2010 zeer succesvol. De opbrengst betrof meer dan € 7.000,00
Bekijk de hier gebruikte flyer

- Fam. schenkt
€ 1.000,00 voor de door de watersnood getroffen gezinnen.

- Basisschool De krabbenkooi heeft
€ 1.125,00 gedoneerd aan B. Connected.


Sponsoren

Onder andere deze bedrijven en/of organisaties dragen Stichting B. Connected een warm hart toe.

van Noord Accountants en Belastingadviseurs


Tweeweg IT

Wilt u ook onze Stichting B. Connected steunen? Kijk dan hier. Tevens vindt u hier een lijst met sponsoren: particulieren, bedrijven, scholen en instellingen die u voorgingen.